Celor 722 de persoane care au participat la experiment li s-au aratat planse reprezentand corpuri umane – masculine si feminine – avand cateva zone marcate cu o culoare mai inchisa. Participantilor li s-a cerut sa spuna in care dintre zonele marcate era localizat un anumit organ.
In ansamblu, doar aproximativ jumatate dintre raspunsuri au fost corecte. 68,6% dintre participanti nu au stiut sa localizeze corect plamanii si numai 46,5% au stiut unde este plasata inima. N-au existat diferente semnificative intre barbati si femei, desi cercetatorii au remarcat ca femeile s-au descurcat mai bine cu propria anatomie, dand mai multe raspunsuri corecte atunci cand plansa infatisa un corp feminin.
Un sondaj similar a fost realizat in urma cu cca. 40 de ani, cu rezultate asemanatoare, iar faptul ca, de atunci, lucrurile nu s-au imbunatatit, in ciuda dezvoltarii invatamantului si a accesului la informatie, reprezinta un motiv de ingrijorare. Oamenii de stiinta de la institutul de cercetari londonez King’s College, care au realizat experimentul, sunt preocupati de faptul ca aceste rezultate denota existenta unor probleme de comunicare intre medici si pacienti, lipsa unui limbaj medical accesibil pacientilor, a unor explicatii amanuntite si pe intelesul lor.
Sursa: ScienceDaily
CITESTE SI: